1. Home>
  2. Blogok>
  3. Nemzetközi foglalkoztatás>
HR Laptop

Több országra kiterjedő bérszámfejtési partnerek: mire (nem) számíthat?

Európában a bérszámfejtés hírhedten összetetté vált, ami szinte lehetetlenné teszi a nemzetközi munkaerő számára a hibátlan, több országra kiterjedő bérszámfejtést. A kiszervezési partnerek egymással versengve igyekeznek gondoskodni arról, hogy emiatt Önnek ne kelljen aggódnia. De honnan tudja, melyik szolgáltató illik Önhöz leginkább? Vessen egy pillantást erre a három szempontra, és döntse el saját maga.

1. A bérszámfejtő szoftver nem képes csodákra

Néhány klasszikus autó a 60-as és 70-es évekből beégett az autórajongók emlékezetébe. Nemcsak azért, mert nagyszerűen néznek ki, hanem elsősorban a kimagasló teljesítményű motorjuk miatt. A soros hathengeres, a Colombo V12-es vagy a dübörgő, teljesen amerikai V8-as, hogy csak néhányat említsünk. Az autógyártók aktívan kijátszották a „motorkártyájukat”, hogy megkülönböztessék magukat. Ma azonban a piacon szinte minden motor megbízható és műszakilag kifogástalan. Így az emberek már nem arra figyelnek, ami a motorháztető alatt van. Ez egyszerűen már nem számít.

Ugyanez történt a bérszámfejtési ágazatban is. Régen elmúltak már azok az idők, amikor egy erős, divatos bérszámfejtő motor valódi változást jelentett. Mostantól minden szolgáltató hasonló bérszámfejtő szoftvert kínál a nagyszámú bérlapok percek alatti feldolgozásához. De mire nem képes egyik iparosított digitális folyamat sem? Rendkívüli munkavállalói helyzetek kezelésére. Ez az, ahol a technológia kudarcot vall, és a motor lefullad. Más szóval, 100%-os beépített megfelelőséggel rendelkező bérszámfejtő szoftver nem létezik – még akkor sem, ha egy Ferrari-stílusú bérszámfejtő motort választ.

Tegyük fel, hogy egy franciaországi vagy belgiumi munkavállaló háromnapos oktatási szabadságát tölti, de a második napon covidos lesz. Egyetlen szoftver sem tudja automatikusan megfelelően lefordítani ezt a helyzetet a bérszámfejtés nyelvére.

Tipp: válasszon olyan bérszámfejtő partnert, aki váltani tud a motorok között

Miért választana egy divatos, univerzális megoldást, ha olyan megbízható bérszámfejtő motort is kaphat, amely pontosan illeszkedik az Ön vállalatának méretéhez, iparágához és céljaihoz? Az SD Worx saját (és harmadik fél által biztosított) IP bérszámfejtési motorokat kínál minden európai csapata számára, függetlenül attól, hogy egy egyszemélyes egységről van-e szó Ausztriában vagy egy nagy csoportról az Egyesült Királyságban. Minden csapat bérszámfejtését az adott célnak megfelelő motor fogja hajtani.

2. A helyi bérszámfejtési szakértelem minden eddiginél fontosabb

Bár a Payroll Proficiency Index azt mutatja, hogy elsősorban Franciaországban, Belgiumban és Németországban küzdenek a vállalatok a bérszámfejtéssel kapcsolatos kötelezettségeikkel, a bérszámfejtés növekvő összetettsége egész Európára jellemző. Folyamatosan új szabályok és előírások jelennek meg, míg a meglévőket ritkán vonják vissza. Az eredmény: nagy helyi szakértelemre van szükség ahhoz, hogy lépést tarthasson a jogszabályokkal. Nyilvánvaló, hogy ez az egyik fő oka annak, hogy a több országra kiterjedő bérszámfejtést általában kiszervezik, de még maguk a kiszervező partnerek is alig maradnak a felszínen a jogi kivételek, különleges adókedvezmények, szakszervezeti szabályok és egyebek mocsarában.

Egyszóval: válasszon olyan bérszámfejtő partnert, aki két lábbal áll a földön – szó szerint. Olyan helyi szakértőket, akik ismerik a kollektív munkamegállapodásokat, kiválóak az adózásban és a társadalombiztosításban, és többek között arról is tájékoztatják Önt, hogy milyen pénzügyi ösztönzőkre jogosult. Visszatérve az autó metaforájára: a helyi bérszámfejtési szakértelem gondoskodik arról, hogy Ön a megfelelő irányba kormányozzon, szükség esetén fékezzen, és időnként gyorsítson. A zökkenőmentes vezetési élmény nyer a hangos motorral szemben.

A jogi megfelelőség nem a megfelelő technológiától, hanem a megfelelő helyi szakértelemtől függ.

Tipp: válasszon olyan bérszámfejtési partnert, akinek saját helyi csapata van

A több országot lefedő bérszámfejtési partnerek, akik a helyi szakértelemhez külső szervezetekre támaszkodnak, mindig kockázatot jelentenek. Elvégre nagy az esélye annak, hogy ezeknek a bérszámfejtő partnereknek nem elsődleges fontosságúak a helyi szervezetek, ami azt jelenti, hogy a folyamatosság, a minőség és a stabilitás forog kockán. Ezért hozott létre az SD Worx saját bérszámfejtési csapatokat 19 európai országban – ami egyedülálló a piacon.

3. A bérszámfejtés skálázhatósága és rugalmassága elengedhetetlenné vált

Az elmúlt néhány év egyértelműen megmutatta nekünk, hogy a bizonytalanság valószínűleg fennmarad. A kockázatok és a lehetőségek egyaránt bármikor felbukkanhatnak. Önnek képesnek kell lennie arra, hogy gyorsan növelje vagy csökkentse a műveletek méretét különböző helyszíneken. És természetesen a bérszámfejtésnek ezzel egyidejűleg kell változnia. Biztosan nem szeretné, hogy az adminisztratív és HR kihívások az üzleti stratégia útjába álljanak.

A legegyszerűbb megoldás az, ha egyetlen bérszámfejtési partnerrel rendelkezik a működési körzetében lévő összes ország számára. Ez nemcsak egyetlen kapcsolattartót és szerződést jelent a több országra kiterjedő bérszámfejtés számára, hanem növeli a skálázhatóságot és a rugalmasságot is. Például nem lesz nehézkes a bérszámfejtés elindítása egy új országban, vagy a szolgáltatási szint bővítése egy meglévő telephelyen. (Ideiglenes) visszaesés? Nem kell kiskapukat keresnie, hogy kibújjon a szerződéses kötelezettségek alól. Éppen ellenkezőleg, a bérszámfejtő partnere belülről ismeri a vállalatát, és Önnel közösen gondolja át a dolgokat.

Egyetlen bérszámfejtési partner használata minden telephelyén fontos szövetségessé válhat üzleti stratégiája számára.

Tipp: kezdje kicsiben, és hagyja, hogy a kapcsolatai növekedjenek

Nem kell rögtön belevágnia egy együttműködésbe egy több országot lefedő partnerrel. Kezdjen egy, kettő vagy három országgal, és nézze meg, hogyan működik. Ugyanez érvényes a szolgáltatásszintre is. Ha a bérszámfejtés zökkenőmentesen működik, olyan szolgáltatásokat is hozzáadhat, mint a rugalmas fizetés, az időnyilvántartás vagy a toborzás. Ön dönt mindenről.

    Szeretne együttműködni egy több országra kiterjedő bérszámfejtő partnerrel, aki mindezeket a szempontokat szem előtt tartja? Fedezze fel, hogyan segíthet Önnek az SD Worx

      kapcsolatfelvétel